Waar plaats je een kattenbak? 6 do’s & don’ts

Waar plaats je een kattenbak? 6 do’s & don’ts

Een schoon, fris toilet. Privacy. Genoeg ruimte. Even rust. Dit klinkt toch heerlijk? Wij mensen hechten grote waarde aan het kleinste kamertje van het huis. Want zeg nou zelf, niemand ervaart graag ongemak tijdens het toiletbezoek. Hoe zit dat eigenlijk bij katten? We kunnen je alvast verklappen dat deze luxepoezen nogal kieskeurig zijn en dan ook hoge eisen stellen. De locatie van een kattenbak is dan ook heel belangrijk. Katten kunnen namelijk stress en een gevoel van onveiligheid ervaren, wanneer de bak niet op de juiste plek staat. Wil je graag weten wat wel en wat niet te doen? Let’s dig in!  
 
Don’t #1: een afgesloten ruimte 
Katten zijn vaak iets minder sociaal dan de blaffende viervoeters. Je zou misschien denken dat ze zich dan ook graag afzonderen in een gesloten ruimte tijdens het toiletbezoek, maar niets is minder waar. Een kat kan namelijk een gevoel van onveiligheid ervaren wanneer de kattenbak compleet gesloten is, maar ook wanneer de ruimte waarin de kattenbak zich bevindt helemaal afgesloten is. Plaats de kattenbak dan ook beter niet in een afgesloten ruimte (zoals bijvoorbeeld de meterkast). 
 
Do: ideaal is een plek die iets beschut is, maar niet verstopt. Huh? Maar hoe dan? Nou, bijvoorbeeld naast een kast of de bank. Er mag dus best iets naast de kattenbak staan, zolang de uitgang van het koninklijke paleis van de kat maar gericht is op een open ruimte.

Dont #2: een te smalle ruimte  
Wat ook niet zo handig is, is het plaatsen van de kattenbak in een ruimte die te smal is. Dus niet in een hoek en niet tegenover een dichte muur. Een kat heeft namelijk liever overzicht op de gehele ruimte. Ze zijn van nature namelijk erg alert en moeten kunnen vluchten wanneer dit nodig is (ook al is dit bijna nooit nodig natuurlijk 😊). En zeg nou zelf, jij wordt ook niet graag in een hoek gedreven toch?  
 
Do: geef je kat ruimte, zowel binnen als buiten de kattenbak. Want ja, ook de grootte van de kattenbak is belangrijk. Ze moeten zich namelijk goed kunnen draaien, graven en comfortabel kunnen zitten. Zeker wanneer jij een grote huistijger hebt is dit belangrijk.  

Don’t #3: een afgelegen ruimte 
Hiermee bedoelen we niet de afgesloten ruimte, zoals bij punt 1 besproken. We bedoelen hiermee een ruimte die te ver weg is. Dit kan namelijk voor ongelukjes zorgen, omdat de kat een langere weg af moet leggen. Oops! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kent dat gevoel ook wel toch? Dat je heel nodig naar het toilet moet, maar nog een lange afstand af moet leggen. Niet fijn!  
 
Do: de meeste katten verblijven op een plek waar het baasje ook vaak is. De tip is dus om ervoor te zorgen dat de kattenbak dicht bij die ruimte staat. Zo hoeft jouw viervoeter niet een hele reis af te leggen voordat hij of zij zijn/haar behoefte kan doen.
 
Dont #4: een moeilijk te bereiken plek 
Veel kattenbakken worden vaak weggeduwd omdat ze niet zo mooi in het interieur staan. Wist je dat de kattenbak van a sunny day speciaal ontworpen is voor comfort & design? Dankzij het witte, strakke design staat deze kattenbak wél mooi in bijna elk interieur. Het is dus helemaal niet nodig om de kattenbak ergens te verstoppen. Er wordt ook aangeraden om de kattenbak niet te hoog te plaatsen. Vooral voor de fluffy seniors wordt dit afgeraden, die toch al wat meer moeite hebben met springen, klimmen of traplopen. 
 
Do: plaats het liefst een kattenbak op elke verdieping van je huis, op een plek die makkelijk te bereiken is voor je geliefde viervoeter. Jij wil je toch ook niet in allerlei bochten wringen om jouw toilet te kunnen bereiken?  

Don’t #5: naast de voer- en waterbak  
Een kat eet en drinkt liever niet naast zijn of haar toilet, wat natuurlijk ook wel logisch klinkt. Wij mensen vinden dat ook niet zo smakelijk. Herken je dat gevoel wanneer je in een restaurant bij dat ene tafeltje wordt geplaatst naast de toiletten? ¨Ober, heb je toevallig ook een andere tafel vrij?¨  
 
Do: kies een plek ver weg van de voer- en waterbak

Dont #6: last but not least; een drukke plek  
Maar voorheen adviseerden jullie toch om het juist niet in een afgelegen ruimte te plaatsen, toch? Dat klopt. maar met een drukke plek bedoelen we een plek met heel veel activiteiten of herrie. Plaats de kattenbak bijvoorbeeld liever niet naast de wasmachine. Wanneer de wasmachine gaat centrifugeren kan dit behoorlijk wat herrie opleveren en hier kan de kat van schrikken en dat is natuurlijk niet de bedoeling tijdens het zen-momentje op het toilet.  
 
Do: kies een plek waar de kat niet te veel gestoord of afgeleid wordt. Katten hebben niet dezelfde behoefte aan privacy als mensen, maar hele erge drukte kunnen ze ook niet waarderen.  
 
Nu weet jij waar je op moet letten bij het kiezen van de ideale plek voor de kattenbak. Want jouw furry friend verdient een gevoel van comfort en kwaliteit! ♥ 

Terug naar blog