Let it grow, let it grow, let it grow: 9 handige kweektips voor je planten en gewassen

Let it grow, let it grow, let it grow: 9 handige kweektips voor je planten en gewassen

De winterperiode is weer aangebroken. Je plantjes zullen dus wat minder (zon)licht en warmte krijgen. LED groeilampen zijn een perfecte oplossing om ervoor te zorgen dat jouw planten en gewassen het hele jaar door in het zonnetje staan. Om jouw kersverse groeilamp zo optimaal mogelijk te kunnen gaan gebruiken, voorzien we je graag van een aantal handige kweektips. Je planten zullen je dankbaar zijn!

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een LED groeilamp? 9 kweektips

Let op de afstand tussen de lamp en de plant
We raden aan om minimaal 20 cm tussen de plant(en) en de groeilamp te houden. Dit om verbrande bladeren te voorkomen. Vergeet dus niet om de lamp te verplaatsen/het paneel hoger te hangen wanneer de plant groeit. Ook wordt er aangeraden om te potten af en toe te verplaatsen, zodat de planten niet te veel naar het licht leunen.

Houd oververhitting van de plant in de gaten
LED groeilampen geven minder hitte af dan gewone groeilampen. Ze zijn hiermee vriendelijker voor je plant en je plant zal minder ´stress´ ervaren. Dit betekent echter niet dat je de plant niet in de gaten moet houden. Je kunt oververhitting van de plant herkennen aan dunne contouren aan de buitenkant van bladeren en bruine bladeren. Ook het opkrullen van bladeren duidt op oververhitting van de plant.

Kijk wat de plant nodig heeft
Het is belangrijk om te bepalen in wat voor fase de plant zich bevindt. De groeifase van een plant heeft namelijk andere lichtbehoeftes dan de bloeifase. De full spectrum groeilamp van a sunny day is geschikt voor zowel de groei- als bloeifase van de plant. Mocht jouw plant enkel hulp nodig hebben bij groei of bloei, dan zijn onze groei of bloei groeilampen geschikt.

Tijdschema
Kijk uit dat je de groeilampen niet 24 uur per dag laat branden, maar ook weer niet te weinig (slechts een paar uurtjes). Het lichtschema is erg belangrijk. Slechts een kleine verandering kan de groei van de plant negatief beïnvloeden. De meeste planten hebben over het algemeen ongeveer 16 uur licht nodig tijdens de vegetatieve fase en 12 uur licht tijdens de bloeifase. We raden echter aan om dit per plant te raadplegen voordat je start met kweken.

Hoeveelheid water
Zoals eerder vermeld geven LED groeilampen minder warmte af dan HID lampen, wat betekent dat de plant en de grond minder snel uitdroogt. De grond in de potten blijft langer vochtig en je plant zal minder snel water nodig hebben. Geef dus niet te veel water.

Temperatuur
Houd de temperatuur in de kweekruimte in de gaten. De perfecte temperatuur is 22 graden zonder belichtingen en 26-27 graden met belichting.

Houd ook rekening met andere factoren
LED groeilampen zijn natuurlijk een geweldig hulpmiddel voor het kweken van je planten binnenshuis. Maar een optimaal resultaat bereik je niet enkel en alleen met een goede groeilamp. Om grote en gezonde vruchten en planten te produceren, zijn er ook andere factoren waarmee er rekening moet worden gehouden zoals: temperatuur, luchtcirculatie, grond, voedingsstoffen, plantgenetica etc. Richt je dus niet enkel en alleen op één onderdeel van het groei- of bloeiproces. Probeer het complete plaatje te zien en zo alle factoren mee te nemen.

Ben jij overtuigd en wil jij ook zo'n fijne kweeklamp? Bekijk hier onze collectie!


Nu dat je, dankzij deze kweektips, weet waar je op moet letten bij het kweken van planten en gewassen, kun je aan de slag. Wij wensen je veel kweekplezier!

Let op! Kijk nooit recht in een kweeklamp om oogschade te voorkomen ! 
Gebruik je kweeklamp alleen binnen. A sunny day kweeklampen zijn niet waterbestendig!

Terug naar blog