Op zoek naar het perfecte plaatje of wil je dat prachtige moment graag vangen in een video? Dan is een statief voor camera of smartphone je beste vriend. Het zorgt namelijk voor scherp en professioneel beeldmateriaal. Zeg vaarwel tegen onscherpe foto´s en video´s! En herken je dat bekende probleem: je wil een leuke groepsfoto maken met de timer op je telefoon of camera, maar waar plaats je deze en staat deze wel op een veilige plek? Een statief biedt stabiliteit en veiligheid voor je camera en smartphone. Maar wil je nou echt het optimale halen uit het gebruik van je statief? Er zijn een aantal belangrijke tips over hoe je een statief moet gebruiken. Lees snel verder!
Hoe moet ik mijn statief gebruiken? - Do´s:
1 Zorg voor een stabiele ondergrond
Misschien wel de belangrijkste tip. Je gebruikt een statief natuurlijk ook voor de veiligheid van je camera of smartphone. En je wil natuurlijk niet dat je dure iPhone of camera kapot valt, omdat het statief niet goed is opgezet. Zorg er dan ook voor dat je het statief op een stabiele ondergrond gebruikt.
2 Klap de driepoot niet te weinig en niet te veel uit
Maakt dit wat uit? Jazeker! Dit is een belangrijk element wanneer je wil weten hoe je een statief moet gebruiken. Wanneer je de poten niet voldoende uit elkaar zet, staat het statief niet stabiel genoeg. Maar wanneer je ze te ver uit elkaar zet, kan het statief (door het gewicht van je smartphone of camera) zakken. Maar wat is dan de ideale spreidstand?
Bij fotograferen draait het om 'spelen' en daarmee jouw perfecte situatie creëren. Je hebt wellicht vooraf al een bepaalde compositie in gedachte en zult vast en zeker blijven bijstellen om jouw perfecte plaatje of video te krijgen. De ideale spreidstand van je statief hangt dan ook af van jouw compositie doel.
3 Waterpas
Wil je er zeker van zijn dat je statief helemaal recht staat? Kies dan zeker voor een statief met waterpas. Handig voor video´s en panoramafoto´s. Wist je dat het professionele statief van a sunny day van 140 cm een waterpas bevat? Dit statief is tevens verkozen tot beste statief van 2024, door allesovertech.nl.
4 Gebruik van koffiebekers of cd´s
Ehm, koffiebekers en cd´s? Nou, dit zullen we je uitleggen. Ben jij bijvoorbeeld een echte liefhebber van strandfotografie? Dan zul je de ergernis herkennen dat de statiefpoten weleens wegzakken in het zand. Om dit te voorkomen, kun je de statiefpoten in (uiteraard lege) koffiebekers plaatsen of op cd´s. Voilà, problem solved!
5 Twee statiefpoten tegen de windrichting/waterstroom in plaatsen
Voor de natuurliefhebbers onder ons. Wanneer je in harde wind of stromend water gaat fotograferen, plaats je het best twee statiefpoten tegen de stroom- of windrichting in, en de derde poot met de stroom- of windrichting mee.
Don´ts:
1 Het statief draaien
Begrijpelijk natuurlijk dat je niet 100 dezelfde foto´s wil. Wat veel mensen dan meestal doen, is het statief draaien om van richting te veranderen. Het is echter aan te raden om het statief te laten staan en enkel de camera of smartphone te draaien. Wanneer je het statief gaat verzetten, zul je namelijk weer helemaal opnieuw moeten beginnen met alle ´instellingen´ waar je vooraf zoveel moeite voor hebt gedaan. Zonde!
2 Enkel het middenkolom gebruiken
Wat we hiermee bedoelen is het volgende: in principe wordt er aangeraden om enkel de driepoot te gebruiken voor het instellen van de hoogte van je statief. Mocht het statief dan nog niet voldoende hoogte hebben bereikt, dan kun je dan het middenkolom ook nog uitschuiven. Waarom? Zodra je het middenkolom uit gaat schuiven, wordt het statief iets minder stabiel. Mocht er dan een harde wind ontstaan, dan kan dit kleine trillingen veroorzaken, wat de kwaliteit van je foto of video beïnvloedt.
3 Het statief overbelasten
Je kan het statief natuurlijk zo vaak als je wilt gebruiken. Let er wel op dat je kijkt naar het maximumgewicht dat het statief kan dragen en dat je dit niet overschrijdt. Dit wordt ook wel aangegeven met ´het belastbare gewicht´ bij de productspecificaties van een statief. Wat gebeurt er namelijk wanneer je te veel gewicht plaatst op het statief? Het statief gaat dan langzaam inzakken, wat zorgt voor onscherp beeldmateriaal. Om dit te proberen te voorkomen, ga je het statief steeds strakker aandraaien, waardoor je op een gegeven moment de schroef doordraait en daarmee kapot maakt.
4 De vleugelmoer doordraaien
Behandel je statief altijd alsof het je kind is. Ga er voorzichtig mee om, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Wanneer je aan de vleugelmoer draait, is het belangrijk om dit voorzichtig te doen. Wanneer deze te ver of hard wordt aangedraaid, kan deze namelijk doordraaien (zoals eerder beschreven), waardoor deze kapot gaat en onbruikbaar wordt. Zonde van je statief natuurlijk.
Nu jij weet hoe je een statief moet gebruiken voor camera of smartphone, blijft er nog maar één ding over: de meest prachtige beelden shooten!
1 reactie
Super handige en bruikbare blog met tips over het statief. Ik heb zelf een statief van 170 cm van a sunny day en ben er super blij mee, zeker nu ik weet hoe ik er zo lang mogelijk van kan genieten en hoe ik de mooiste foto´s en video´s maak!