Groeilamp of kweeklamp: de meest gestelde vragen

Groeilamp of kweeklamp: de meest gestelde vragen

Een groeilamp is natuurlijk superhandig voor het laten groeien/kweken van jouw groenten, fruit en planten. Zeker gezien het feit dat ons kikkerlandje geen 365 dagen zon per jaar heeft. Voor de minder zonnige dagen is het tijd om de bloemetjes binnen te zetten en ze de aandacht en zorg te geven die ze verdienen. Er zijn natuurlijk wel een aantal vragen die je kunt hebben bij het gebruik van een groeilamp. Wij lichten enkele van de meest gestelde vragen aan ons uit.

Mag ik mijn plant water geven, terwijl de lamp aanstaat?

Ja. Al wordt er wel aangeraden om dit te doen wanneer de lamp niet aanstaat. Let erop dat je geen water morst op elektrische onderdelen van de lamp.

Is het belangrijk om de groeilamp in de buurt van een warmtebron te plaatsen?

Niet nodig! We raden zelfs af om de lamp naast bijvoorbeeld een verwarming te plaatsen. De lamp zelf geeft al genoeg warmte af voor de groei/bloei van jouw fruit, groente of plant.

Wat is het voordeel van LED groeilampen?

Het is niet voor niets dat LED-groeilampen zo populair zijn. LED groeilampen zijn beter voor je planten maar ook voor je omgeving. Wij sommen de voordelen voor je op:

  • ze zijn duurzaam en energie-efficiënt.
  • de levensduur van LED-lampen is langer dan van andere groeilampen
  • LED produceert minder warmte. Je kunt het daardoor dichter bij je plantjes plaatsen. LED is hierdoor ook een stuk veiliger.

Hoeveel afstand moet er zitten tussen de groeiplant en de lamp?

Een veel voorkomende vraag vanuit onze klanten. Omdat dit per plant/groente/fruit verschilt, raden we altijd aan om even contact op te nemen met een specialist van het bepaalde item wat jij wil laten groeien/bloeien. Je kunt echter de volgende indicaties aanhouden:

  • zaaien/ontkiemen: ongeveer 70 cm
  • voortgroei: ongeveer 70 tot 100 cm
  • bloei: ongeveer 25 tot 50 cm
  • groei: ongeveer 45 tot 100 cm

Hoeveel uur per dag moet een groeilamp aan staan?

Ook dit is afhankelijk van de groeifase en de soort. Over het algemeen kun je aanhouden dat de meeste planten zo´n 12-16 uur licht per dag nodig hebben.

Is een groeilamp wel veilig voor mijn planten?

Ja, bij correct gebruik is een groeilamp heel veilig. Het is speciaal ontworpen voor planten/groenten/fruit. Zoals eerder vermeld, dien je wel rekening te houden met de minimale afstand tussen de plant en de lamp, om zo oververhitting te voorkomen.

Op jullie website staat 5600 Kelvin benoemd bij een groot aantal groeilampen. Wat betekent dit?

Kelvin staat voor de kleurtemperatuur die de LED-lampen geven. Hierbij geldt: hoe kouder het licht (blauwer), hoe hoger de temperatuur en hoe warmer het licht (geler), hoe lager de temperatuur. 5600K staat gelijk aan de kleurtemperatuur van gemiddeld daglicht. Perfect voor je planten dus!

Kan ik de groeilamp(en) van a sunny day buiten gebruiken?

Je kunt de groeilamp buiten in een kas gebruiken, maar niet onbeschut. Onze groeilampen zijn geschikt voor binnengebruik.

Welke groeilamp kies ik?

Bij a sunny day hebben we verschillende soorten LED-groeilampen. Welke je het beste kiest, hangt af van de plant en de groeifase. Onze panelen zijn er in 3 varianten: 

  • wit licht (algemene plantengroei),
  • rood/blauw licht (fotosynthese en bloei) en; 
  • Heeft de plant zowel groei als bloei nodig? Ga dan voor onze full spectrum groeilamp.

    Ben je op zoek naar een krachtige kweeklamp met handige gadgets, zoals een vochtigheidsmeter? Dan is onze groeilamp van 1000 Watt jouw beste vriend.

     

    Terug naar blog