FAQs over het solar lichtsnoer – hoe jij optimaal kunt genieten van sfeervolle solar verlichting

FAQs over het solar lichtsnoer – hoe jij optimaal kunt genieten van sfeervolle solar verlichting

Kostenbesparend, milieuvriendelijk en snoerloos. Komen deze woorden je bekend voor? Het zijn namelijk een aantal van de vele voordelen van solar tuinverlichting, die we je verklapten in onze vorige blog. En wellicht herinner je je ook nog dat we je beloofd hebben om antwoord te geven op de meestgestelde vragen over het solar lichtsnoer. And a promise is a promise! Zet dat heerlijke lente drankje maar vast koud, want na het lezen van deze blog weet jij hoe je optimaal kunt genieten van dit o zo gezellige lichtsnoer.

Allereerst nog een korte reminder: hoe werkt het paneel ook alweer precies?

Het zonnepaneel heeft een ingebouwde lichtsensor. Dit betekent dat zodra het donker wordt, de lampen automatisch aangaan. Het paneel bevat tevens ook gewoon een handige aan/uit knop, voor het geval dat je een avond even geen verlichting in de tuin wil.

Dat is handig. Maar waar plaats ik het paneel het best?

Het antwoord hierop is: een plek met genoeg zonlicht. Kijk dus ook even goed dat het een plek is die niet overgroeid raakt met planten, waardoor er schaduw ontstaat. Het solar paneel van a sunny day heeft een grondpin, waarmee je het gemakkelijk in de grond kunt bevestigen. Of wellicht hang je het liever aan de schutting of muur, dankzij het bevestigingspunt op het paneel. Over het algemeen geldt: hoe haakser de hoek, des te beter zal de batterij opladen. Kies dus voor een zonnige plek, gericht naar het zuiden.

Belangrijk detail: plaats het zonnepaneel nooit in de buurt van een lichtbron, zoals bijvoorbeeld een straatlantaarn. Het licht zorgt er namelijk voor dat het paneel ¨denkt¨ dat het overdag is en zal gaan opladen, met als resultaat dat de lampjes van het snoer uit zullen gaan. Dit geldt ook voor de lichtbronnen van het lichtsnoer. Het is belangrijk om het snoer en het paneel niet dicht bij elkaar te plaatsen, omdat het snoer dan kan gaan knipperen door bovengenoemde reden.

Overduidelijk dus dat de zon het hoofdingrediënt van het zonnepaneel is. Maar kan ik het snoer dan ook in de winter en herfst gebruiken?

Jazeker! Het paneel is namelijk op twee manieren op te laden: via de natuurlijke manier (de zon) of via een USB kabel. Als je ervoor kiest om wat zonnestralen op te vangen in de winter of herfst, houd er dan rekening mee dat het paneel waarschijnlijk langer nodig zal hebben om op te laden. Hoe meer zonuren, hoe beter. Op een bewolkte dag zal de accu minder opgeladen zijn en kan het dus zijn dat de lampen minder lang branden in het donker of helemaal geen licht geven.

In de vorige blog werd aangegeven dat er bijna geen onderhoud nodig is bij een solar lichtsnoer. Ik hoef dus helemaal niks te doen na het plaatsen van het snoer en het paneel?

Het klopt inderdaad dat het solar lichtsnoer bijna geen onderhoud vergt. De LED lampen gaan namelijk lang mee en het heeft geen bedrading nodig. Maar, zoals met alles wat je aanschaft, gaat een solar paneel het langst mee wanneer je er goed mee omgaat. Het is aan te raden om het solar paneel regelmatig schoon te maken. Dit verlengt de levensduur en de brandtijd.
Ook is het aan te raden om het paneel volledig op te laden met de zon, voordat je het in gebruik gaat nemen. Ook dit zal de levensduur van het product verbeteren. En je wilt natuurlijk extra lang genieten van dit gezellige lichtsnoer!

Help, ik woon in Nederland! Is het solar lichtsnoer waterbestendig?

In ons koude kikkerlandje kan het best wel vaak regenen. Goed om te weten dus dat zowel het lichtsnoer met de LED lampen, als het zonnepaneel volledig water- en vorstbestendig zijn. Het heeft namelijk een IP-waarde van 65. Let wel even op met grote waterplassen. Leg het paneel bijvoorbeeld nooit in een dakgoot of in een kuil in de grond, waar water in kan lopen.
Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het rubberen dopje, dat het USB oplaad gedeelte afschermt, goed dicht zit.

Nu jij weet hoe je het best om kunt gaan met een solar lichtsnoer, rest er nog maar één ding: genieten van dit sfeervolle licht tijdens de mooie lente- en zomeravonden in je tuin of op je balkon. Is er nog een vraag te binnen geschoten bij je? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen met ons.

Terug naar blog