Agility voor de hond: alle ins en outs!

Agility voor de hond: alle ins en outs!

De zomerhitte is weer voorbij en dat betekent dat jij en je viervoeter weer actief aan de slag kunnen! Misschien heb je er ooit al eens over gehoord: agility training voor de hond. De naam laat al zien dat het om een trainingsvorm gaat. Maar agility training is zoveel meer. In dit blog kom je alles te weten over deze term, die erg belangrijk is voor hondenbaasjes. Wat is agility training? Waarom is het belangrijk? Voor welke honden is het geschikt en niet minder belangrijk, hoe begin je met het aanleren van agility? Lees snel meer!

Wat is agility training?

Agility, ook wel behendigheid genoemd, is een hondensport waarbij het plezier van de viervoeter én de tweevoeter (wij als mens) voorop staat. Het bestaat vaak uit een parcours van hindernissen die de hond in een voorgeschreven volgorde en zo snel mogelijk af moet leggen. Het liefst natuurlijk foutloos. De persoon die de hond ondersteunt tijdens dit parcours wordt een ´handler´ genoemd. Door middel van de stem en gebarentaal mag de handler de hond aanwijzingen geven tijdens het interactieve hondenparcours. Maar let op: hij of zij mag niét de hond of de hindernissen aanraken. Op deze manier leert de hond om te reageren op lichaamstaal en gesproken aanwijzingen. 

Aan wat voor parcours moet je denken? Een bekende ‘agility tool’ is bijvoorbeeld de horde set. Hierbij moet je hond over een horde (hindernis) springen, waarvan je zelf de hoogte in kunt stellen. De balk kun je los boven op de houders plaatsen. Dat is natuurlijk wel zo veilig voor je hond! Een andere tool is de tunnel, waarbij de hond zo snel mogelijk door de tunnel heen moet rennen. Hierbij is er onderscheid tussen kortere tunnels en langere tunnels. De langere tunnels zijn meer geschikt voor honden met een gevorderd niveau in agility, omdat deze tunnels in een hoek van 90 graden kunnen worden geplaatst, waardoor de hond zelf nog moet zoeken naar het uiteinde van de tunnel. Meer uitdaging dus! En natuurlijk niet te ontbreken: de slalompaaltjes, waarbij de hond in een slalom zo snel mogelijk alle paaltjes voorbij rent. 

Waarom is het belangrijk?

Agility training heeft een groot aantal voordelen voor zowel de hond als zijn of haar baasje:

  • jullie blijven allebei fit. Het is een goede manier om de conditie op niveau te houden of te verbeteren. Alle spieren van de hond worden namelijk getraind.
  • niet alleen fysiek, maar ook mentaal maakt je hond grote stappen tijdens de agility. De zintuigen worden geprikkeld en het geheugen en concentratie worden op de proef gesteld. Een win-winsituatie dus!
  • de band tussen het baasje en de hond wordt versterkt. Samen op een leuke, actieve en leerzame manier de band versterken. Wat wil je nog meer?
  • de hond wordt zelfbewuster 
  • de hond wordt zelfstandiger

Al met al: genoeg redenen om te starten met agility training voor je hond! 

Voor welke hond(en) is agility geschikt?

Elke hond is verschillend. Ongeacht het ras. Het is dus belangrijk om te kijken of jouw hond (al) geschikt is voor het starten met agility training. Er zijn twee punten waar je naar dient te kijken: de leeftijd en de gezondheidssituatie van de hond. 

Agility training is niet geschikt voor pasgeboren puppy´s. De minimale leeftijd voor small/medium honden bedraagt 15 maanden en voor grote honden 18 maanden. Het is belangrijk dat de hond volgroeid is.

Ten tweede is, ongeacht de leeftijd, de gezondheidssituatie erg belangrijk. Je hond dient gezond en in goede conditie te zijn, voor het starten met de agility training. Voor kortsnuitige honden en honden met korte poten is een agility niet altijd de meest geschikte optie, maar met wat aanpassingen zoals de hoogte van de horde, kun je al een heel eind komen. Blijf altijd goed naar je hond kijken en besluit of hij of zij deze activiteit aankan. Daarbij wordt aangeraden om, zoals bij iedere training (voor mens en hond), het langzaam op te bouwen. Heb vooral geduld, zodat jullie steeds een stapje verder kunnen. Don´t rush the process, good results take time!

Help! Hoe start ik met een agility training?

Voordat je gaat starten met agility training is het belangrijk om één ding altijd in je achterhoofd te houden. Of eigenlijk twee: veiligheid en plezier. Dit zijn de kernbegrippen tijdens de training. Natuurlijk staat veiligheid altijd voorop. Hou dan ook vooral je hond in de gaten tijdens de training en kijk hoe hij/zij hierop reageert. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. De meeste honden vinden het echter geweldig om door het parcours heen te klauteren. Tja, het zit in de aard van het beestje! 

Bij a sunny day kun je een agility set kopen, inclusief tunnel, een horde set en slalompaaltjes. Mocht je al één van deze producten hebben en graag willen uitbreiden, of gewoon liever willen starten met slechts één hindernis, dan kun je ook de hondentunnel los bestellen of de horde set (2 stuks) bestellen. Stap twee is het bepalen van de locatie van de training. Indien je een (vrij) grote tuin hebt, kun je deze gemakkelijk in jouw tuin plaatsen. Heb je geen of geen grote tuin? No worries! De agility producten van a sunny day worden geleverd inclusief een draagtas met rits. Op deze manier kun je ze gemakkelijk meenemen en opbergen. Houd in je achterhoofd dat de ondergrond erg belangrijk is. Agility vindt over het algemeen plaats op gras. 

Stap drie bestaat uit je hond kennis laten maken met de hindernissen. Afzonderlijk, per hindernis. Start bijvoorbeeld met de hondentunnel, waarbij je je viervoeter deze hindernis aanleert. Hierna kun je je focussen op het verfijnen van de techniek. Ruim daarna alles weer op en de volgende keer kun je door naar de volgende hindernis. Combineer de twee hindernissen dan ook nog niet meteen, maar focus op één hindernis. Pas wanneer jouw hond twee hindernissen volledig onder de knie heeft, kun je gaan combineren. Er wordt aangeraden om altijd eerst een warming up te gebruiken, voordat jullie starten met een training.Het zal niet alleen wennen zijn voor de hond, maar ook voor het baasje. Je zult moeten trainen om op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een juiste positie in te nemen. Aan jou de belangrijke taak om er op een leuke manier voor te zorgen dat jouw hond precies weet wat jij bedoelt. Het gaat bij agility training vooral om belonen, er wordt niet gestraft. Maak daarom ook vooral gebruik van beloningssnoepjes. Samenwerking is erg belangrijk: team work makes the dream work!

Ben jij net zo enthousiast als wij over deze leuke, interactieve en leerzame manier van behendigheidstraining? Bekijk dan hier het complete aanbod van agility voor de hond van a sunny day! 

Terug naar blog